Mrkvová polévka se šlehačkou
Suroviny
mrkev, cibule, máslo, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, čerstvá pažitka, curry, bílý pepř, sůl
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Přidáme nastrouhanou mrkev a za stálého míchání dusíme. Podlijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a vaříme na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut. Pak mrkev a cibuli v polévce důkladně rozmixujeme. Přilijeme smetanu a krátce polévku ještě povaříme. Osolíme podle chuti, přidáme pepř a curry. Zbytek smetany do tuha ušleháme. Polévku na talířích posypeme sekanou čerstvou pažitkou a ozdobíme kopečkem šlehačky.
Autor
Jindřiška