Krémová sýrová polévka
Suroviny
zeleninový vývar, pórek, mrkev, máslo, hladká mouka, mléko, smetanový tavený sýr, toastový chléb, sýr gouda, hrubě mletý pepř, mletý bílý pepř, sůl
Postup
Pórek a mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na větší špalíky a dáme vařit do zeleninového vývaru. Zeleninu vaříme doměkka, pak ji vyjmeme a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme máslo, ve kterém za stálého míchání upražíme mouku. Rozředíme mlékem a zeleninovým vývarem. Důkladně promícháme a krátce povaříme. Vmícháme tavený sýr a necháme jej rozpouštět v polévce, za občasného míchání při mírné teplotě. Kulatou vypichovací formičkou vykrájíme toastového chleba placičky, které vyrovnáme na vymaštěný plech. Sýr gouda nastrouháme a posypeme jím placičky. Ty pak zapékáme v předehřáté troubě několik minut, až dozlatova. Vařenou zeleninu dáme prohřát do polévky. Osolíme a opepříme. Vložíme zapečené toastové placičky a polévku posypeme trochou hrubě mletého pepře.
Autor
Jindřiška