Krémová kapustová polévka
Suroviny
kapusta, máslo, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, hladká mouka, vejce, anglická slanina, čerstvá petrželka, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl
Postup
Čerstvou hlávku kapusty očistíme, důkladně opereme, rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky. V polévkovém hrnci si zahřejeme máslo a pokrájenou kapustu na něm podusíme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a 15 minut na mírném ohni povaříme. Mouku rozmícháme dohladka se smetanou. Zahustíme jí polévku, kterou znovu ještě krátce povaříme. Do menší nádoby odebereme pár lžic horké polévky, ve které pak rozkvedláme vaječné žloutky. Za stálého míchání vlijeme zpět do polévky. Okořeníme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, na suché pánvi rozpustíme a dokřupava osmahneme. Polévku posypeme kostičkami slaniny a ozdobíme snítkou čerstvé petrželky.
Autor
Jindřiška