Vepřové hnízdečko
Suroviny
libové vepřové maso, cibule, jablka, listové těsto, bílé víno, vejce, máslo, citrónová kůra, muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup
Vepřové maso nejprve nakrájíme na tenké plátky a jemně je naklepeme. Listové těsto rozválíme asi na 3 mm silnou placku, ze které vyřízneme tvar shodný s tvarem zapékací misky, ve které budeme zapékat. Odřezky těsta znovu zpracujeme a vyválíme z nich proužky, kterými obalíme okraje misky. Na dno misky dáme na kroužky nakrájenou cibuli, opepříme, osolíme, přidáme jablka nakrájená na plátky a zastrouháme muškátovým oříškem. Na jablka položíme plátek masa a znovu okořeníme. Takto střídáme vrstvy dokud není zapékací miska plná. Než položíme poslední kousek masa, dáme na jablka lžičku másla, aby se maso lépe peklo, a pokapeme vínem a trochou vody. Na poslední plátek masa dáme ještě trochu na kolečka nakrájené cibule a misku uzavřeme plátem listového těsta. Okraje, které jsme obalili těstem, potřeme vejcem a těsto shora vidličkou přitlačíme k okrajům. Uzavřeme tím celou misku a zároveň získáme zajímavé zdobení. Misku necháme v ledničce asi půl hodiny odpočinout. Pečeme při 90°C asi jednu hodinu.
Autor
Jindřiška