Řízky v bramborovém těstíčku
Suroviny
vepřová kýta, brambory, zelené fazolové lusky, čerstvá zelená petrželka, cibule, vejce, hladká mouka, máslo, smetana ke šlehání, rajský protlak, rajská jablíčka, anglická slanina, sladká mletá paprika cayenský pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl
Postup
Fazolové lusky očistíme, opláchneme a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Okořeníme je solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a pak vmícháme posekanou zelenou petrželku. Vepřovou kýtu nakrájíme na řízky, které důkladně naklepeme. Naklepané řízky obalíme v mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhaných bramborách. V pánvi si rozehřejeme přeškvařené máslo a řízky v něm po obou stranách vysmažíme. Mezitím na rozehřátém másle podusíme jemně pokrájenou cibuli až zesklovatí. Zalijeme ji smetanou, přidáme rajský protlak a dochutíme solí, cayenským pepřem a mletou paprikou. Z povařených fazolek utvoříme svazečky a každý ovineme plátkem anglické slaniny. V pánvi s rozpáleným máslem je krátce osmahneme. Na talíře upravíme řízky s fazolkami a přelijeme rajskou omáčkou. Zdobíme plátky čerstvých rajských jablíček.
Autor
Jindřiška