Uzené v kapustě
Suroviny
uzená pečínka, kapusta, mleté maso, máslo, rohlík, cibule, brambory, hladká mouka, čirý vývar, vejce, pikantní hořčice, mléko, mletá sladká paprika, muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup
Hlávku kapusty řádně očistíme, opereme a odstraníme vrchní velké listy, které 2-3 minuty blanšírujeme v osolené vodě. Listy potom necháme důkladně okapat. Zbylou kapustu rozčtvrtíme, odstraníme košťál a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou kapustu chvíli pod pokličkou podusíme. Ochutíme pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Podlijeme teplou vodou a ještě asi 10 minut dusíme na mírném ohni. Do mletého masa přidáme drobně pokrájenou cibuli, namočený a vymačkaný rohlík, vejce, sůl, pepř, mletou papriku a pikantní hořčici. Vše důkladně promícháme a na konec přidáme podušenou kapustu. Část velkých oblanšírovaných kapustových listů pokryjeme rovnoměrně vrstvou mletého masa s podušenou kapustou, na ně položíme uzené maso, opatrně stlačíme a překryjeme zbývajícími listy. Pevně omotáme nití a dáme do vymaštěného pekáčku. Podlijeme trochou vody a pečme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. V polovině pečení překryjeme maso v troubě alobalem. Menší brambory omyjeme a uvaříme je ve slané vodě. Připravíme si bešamelovou omáčku. V hrnci rozehřejeme máslo, ve kterém zpěníme hladkou mouku, za stálého míchání rozředíme vývarem a mlékem. Necháme 5 minut provařit na mírném ohni. Ochutíme pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Brambory oloupeme a vložíme je do bešamelové omáčky. Z pekáče vyjmeme pečeni, šťávu rozředíme trochou vody a přesedíme do hrnku, povaříme ji a dochutíme pepřem a solí. Upečené maso nakrájíme na silnější plátky a upravíme na mísu. Šťávu a brambory v bešamelové omáčce podáváme zvlášť.
Autor
Jindřiška