Šťavnatá vepřová pečeně
Suroviny
vepřová pečeně, cibule, česnek, brambory, tuk, šalvěj, bobkový list, tymián, pepř, sůl
Postup
Vepřové maso pečlivě omyjeme a důkladně osušíme. Kůži stejnoměrně nařízneme ostrým nožem a vložíme do ní na plátky nakrájený česnek. Potom maso posypeme pepřem a tymiánem, do kůže vetřeme sůl. Pekáč potřeme nepatrným množstvím tuku, vložíme maso kůží nahoru a podlijeme trochou horké vody. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi dvě a půl hodiny. Během této doby maso několikrát přeléváme vypečenou šťávou. Případně ještě podlijeme. Po 45 minutách pečení přidáme k masu oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli. Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Asi půl hodiny před dopečením je přidáme k masu spolu se šalvějí a bokovým listem. Brambory občas obrátíme, aby se rovnoměrně propekly. Abychom dosáhli křupavou kůrku asi deset minut před dokončením zvýšíme teplotu na maximum. Pečeni pak vyndáme z pekáče, necháme asi 10 minut chladnout a nakrájíme ji na plátky. Pečeni podáváme obloženou brambory a cibulí.
Autor
Jindřiška