Ghata
Suroviny
Těsto: 300g másla, 700g hladké mouky, 2 žloutky, kelímek bílého jogurtu, soda, sůl
Náplň: 200g másla, 500g cukru, 1 vanilkový cukr, 500g mouky, 1 vejce na potření
Postup
Těsto: Na vál vysypeme mouku, nastrouháme do ní máslo a velkým nožem sekáme mouku s máslem až dosáhneme velmi jemné směsi. Přidáme žloutky, jogurt, promícháme, přidáme zbytek mouky a vypracujeme těsto. Rozdělíme na tři díly a necháme asi 2 hodiny odpočinout.
Náplň: Rozetřeme máslo s cukrem, přidáme mouku a prohněteme. Rozválíme díly těsta na kulaté placky, ty pomažeme náplní a srolujeme. Uzavřeme po obou stranách a lehce celou rolku zplacatíme. Potřeme rozšlehaným vejcem, napícháme vidličkou, nakrájíme na obdélníčky a přeneseme na vymazaný plech.
Pečeme při teplotě ca 170°C dozlatova.
Autor
Jindřiška