Kvasnicová polévka
Suroviny
1 a 1/2l vody, 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, 1 tenký pórek, máslo, 2 zeleninové bujóny, petržel, libeček, 1 střední cibule, slunečnicový olej, 8 balíčků kvasnic, 2dcl mléka, pepř, sůl, 2 vejce, strouhanka
Postup
Nejprve začínáme vývarem – dáme vařit vodu, mezitím nastrouháme mrkev, petržel a kousek celeru, pórek pokrájíme, vše podusíme, přesypeme do vařící vody a společně povaříme. Potom si zaděláme hmotu na kvasnicové drobení – nakrájíme cibuli, necháme lehce zpěnit na oleji, přidáme kvasnice, mléko, pepř, sůl, vejce a strouhanku – promícháme, až vznikne hmota, kterou do polévky nastrouháme. Na závěr přidáme zeleninový bujón a libeček, ještě chvilku povaříme, podle chuti okořeníme, naběračkou pak do hlubokých talířů přelijeme, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.
Autor
Jindřiška