Uzený bůček v pikantních fazolích
Suroviny
250g červených fazolí, 250g bílých fazolí, 1kg uzeného bůčku, 100g slaniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 100g rajského protlaku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíčka cukru, chili sůl, pepř, zelená cibulka
Postup
Fazole namočíme přibližmě na dvě hodiny do studené vody. Mezitím dáme vařit bůček. Vaříme ho tak dlouho, až lze kosti lehce vytáhnout. Vykostěný ho necháme vychladnout a vývar přecedíme a zatím dáme stranou. Fazole scedíme a dáme vařit do dvou kastrůlků , každou barvu zvlášť. Vaříme do poloměkka. Mezitím nakrájíme slaninu na nudličky, rozehřejeme jí a vložíme cibuli a česnek nakrájený na drobno. Společně je osmažíme a když slanina zesklovatí, přimícháme protlak, papriku, cukr, chili, krátce opečeme a přidáme hotové fazolky s trochou vody. Ještě asi deset minut povaříme a dochutíme solí a pepřem. Bůček nakrájíme na plátky silné asi 1 až 1,5 cm a krátce je opečeme - nejlépe na teflonové pávi. Na závěr posypeme čerstvou zelenou cibulkou a obložíme fazolemi.
Autor
Jindřiška