Placatý štrůdl
Suroviny
600g hladké mouky, 250g tuku (máslo, hera), 200g cukru moučka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, asi 3 lžíce mléka, 1 vejce a pár kapek citronu - rozšlehané na potření, strouhaná jablka (asi 1,5kg), cukr, skořice, koření do jablečného závinu
Postup
Z mouky, tuku, mléka, vajec, cukru, prášku do pečiva a soli vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly. Větší polovinu rozválíme na plech, vyložený pečícím papírem. Jablka osladíme a ochutíme kořením a rozprostřeme na těsto. Z druhé poloviny těsta vyválíme placku, kterou pokryjeme jablka. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme zvolna asi 40 minut. Pokud se těsto trhá, lze z druhé poloviny těsta vyválet placku, z té vykrájet např.kytičky či hvězdičky, pokrýt jimi jablka, ze zbytku těsta vytvořit okraj koláče, potřít vajíčkem a péci.
Autor
Jindřiška