Debrecínská polévka
Suroviny
250g vepřového ramínka, 60g slaniny, 1 nožička debrecínské klobásy (nebo vepřové), 1 vetší cibule, 1 zelený paprikový lusk, 1 větší rajče (nebo 200g zavařeného leča), 150g tarhoni (nebo těstovinové rýže), 1 lžíce mleté sladké papriky, 0,1l smetany ke šlehání, sůl, polévkové koření
Postup
Maso nakrájíme na drobné kousky nebo umeleme. Na rozškvařené slanině osmažíme dorůžova jemně nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) cibuli, zasypeme mletou paprikou, krátce zamícháme a podlejeme 2 lžícemi vody. Přidáme maso, co nejjemněji nakrájené paprikové lusky a rajče a osolíme. Napřed dusíme pod poklicí do poloměkka, potom poklici odložíme a cibulový základ vydusíme, až se tuk odděluje od šťávy. Přidáme tarhoňu (těstovinovou rýži), dobře v základu opečeme a podlijeme potřebným množstvím vody (asi 1 a 1/4l). Zvolna dovaříme, až je tarhoňa měkká. Vmícháme smetanu a polévku dochutíme. Podáváme jako samostatný hlavní chod s chlebem nebo s toasty z bílého chleba.
Autor
Jindřiška