Losos s limetkou
Suroviny
limetka, 4 salátové listy, 4 kousky mraženého chřestu, 4 snítky kopru, 60g másla, 2 žloutky, sůl, 300ml bílého vína, na špičku nože kurkumy, 4 filety z lososa po 150g, 4 plátky citronu
Postup
Z limetky vymačkáme šťávu. Chřest omyjeme spolu se salátem a koprem a necháme okapat. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky a postupně přiléváme 150ml bílého vína. Šleháme dále, dokud směs nezhoustne, a pak vmícháme 3/4 rozehřátého vlažného másla. Ochutíme solí, limetkovou šťávou a přibarvíme špetkou kurkumy. Hotovou omáčku ponecháme v chladnoucí vodní lázni pod pokličkou a občas ji promícháme. Mezitím v páře uvaříme chřest téměř doměkka. Lososa opláchneme a osušíme. Na pánvi ve zbylém rozehřátém másle lehce opečeme filety lososa ze všech stran. Pak do pánve přilijeme zbylé bílé víno, osolíme, přikryjeme poklicía dusíme doměkka asi 7 minut, přičemž rybu jednou obrátíme. Na talíře nalijeme omáčku a na ni rozdělíme plátky lososa. Každou porci ozdobíme listem salátu, chřestem, koprem a plátkem citronu. Jako příloha jsou vhodné brambory.
Autor
Jindřiška