Francouzské brambory extra
Suroviny
2kg brambor, 400g vařeného uzeného, 2 střední cibule, sůl, pepř, mrkev, celer, slunečnicový olej, malé květáčky, hrášek, kukuřice, pórek, brokolice, malé hlavičky zelí, tvrdý sýr, vejce
Postup
Uvaříme neloupané brambory v mírně slané vodě, mezitím smícháme všechnu zeleninu a v titanovém rendlíku na oleji osmahneme cibulku do zlatova. Potom nasypeme zeleninovou směs, osolíme a opepříme. Zamícháme a necháme cca 10 až 12 minut dusit na mírném plameni. Nachystáme si přiměřeně velký pekáč který vymastíme a do něj pokládáme vrstvu brambor nakájených na kolečka. Na to nasypeme vrstvu zeleniny na cibulce, položíme další vrstvu brambor a to opakujeme podle hloubky pekáče. Vše opatrně prosolujeme. Až naplníme pekáč, tak ho necháme zapékat v troubě na 200 stupňů. Až jsou brambory středně opečené, tak polijeme vrchní vrstvu rozkvedlanými vejci a necháme dopéct. Potom vytáhneme a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
Autor
Jindřiška