Pečené sele
Suroviny
sele, 60g másla, 60g slaniny, sůl, kmín, 2dcl piva, žemle
Postup
Sele rozřízneme na břichu k prvnímu žebru, vykucháme, vymyjeme, vysolíme a pokmínujeme. Dutinu břišní naplníme žemlemi, zašijeme a po délce propíchneme dlouhou špejlí. Pekáč vymastíme máslem nebo slaninou, příčně položíme 2 vařečky, na ně dáme sele, potřeme máslem a položíme na hřbet. Při pečení potíráme slaninou, máslem a pivem. Asi po hodině pečení obrátíme hřbetem nahoru a s průběžným potíráním dopečeme. Trouba nesmí být příliš horká, aby se nenadělaly puchýře. Jinak je musíme propíchnout. U hlavy musíme zvlášť dobře propéct a ouška při tom chráníme papírovými kornoutky. Celkem pečeme asi 2 až 2,5 hodiny. Hotové rozstříháme, upravíme do původního tvaru na mísu a podáváme.
Autor
Jindřiška