Langoše
Suroviny
500g hladké mouky, 1/2 bílého jogurtu nebo kysané smetany, 1/2 lžičky sody, 42g droždí, 1/4l mléka, 1 lžička cukru, špetka soli, olej na smažení, česnek, voda, sůl na potření
Postup
Do mouky dáme vlažné mléko, lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. V míse smícháme hladkou mouku, jogurt nebo smetanu, špetku soli a sodu. Přidáme vykynutý kvásek, umícháme těsto a aniž bychom nechali kynout, ihned tvoříme bochánky, které roztahujeme na požadovanou velikost - asi jako bramboráky a v pánvi na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. V hrnečku rozmícháme trochu vody nebo oleje se solí a prolisovaným česnekem a touto směsí upečené langoše potíráme. Můžeme podávat třeba k bramboračce, česnečce nebo i k hovězí polévce. Jako obměnu můžeme langoše potírat kečupem a sypat strouhaným sýrem.
Autor
Jindřiška