Slovenské houbové knedlíky
Suroviny
6dkg sádla, trochu zelené petržele, mletý pepř, sůl, 2dkg cibule, 8ks žemle, 1/4l mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 6dkg hrubé mouky, 2dkg strouhané housky, kousek citrónové kůry, 8dkg slaniny, 20dkg hub
Postup
V rendlíku nebo hluboké pánvi rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky rozkrájené žemle, do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalijeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku, strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné, nakrájené a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 min pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí. Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem nebo jako přílohu ke zvěřině.
Autor
Jindřiška