Bramborové placky plněné tvarohem
Suroviny
brambory, hrubá mouka, sůl, tuk, tvaroh, cukr, vejce, mléko
Postup
Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme sůl a tolik hrubé mouky, aby se vzniklé těsto nelepilo (asi 10dkg na 1kg brambor). Než se těsto rozleží, připravíme z tvarohu, vejce a cukru nádivku. Je možné přidat trošku mléka, ale u řidší nádivky hrozí roztékání. Z těsta vyválíme kulaté placičky o průměru cca 15 cm. Na jednu polovinu dáme tvarohovou nádivku a placku přeložíme. Okraje mírně přimáčkneneme, aby při pečení tvaroh nevytékal. Nejlépe je péct placky (vlastně kapsy) přímo na řádně očištěné plotně, případně je možné použít teflonovou pánev. Po opečení z obou stran placky potřeme tukem (není nutné) a servírujeme. Nejlepší jsou horké. Pro hodně mlsné jazýčky můžeme nádivku vylepšit přidáním rozinek, kdo nemá rád tvaroh, může placky plnit povidly.
Autor
Jindřiška