Housky z klíčků
Suroviny
3 vejce, 500g netučného tvarohu, sůl, chlebové koření – podle chuti, 2 balíčky prášku do pečiva, 200g jemně mletých žitných klíčků, 150g pšeničných klíčků, 4–5 lžic vody, mletá lněná semínka na posypání
Postup
Chlebové koření smícháme s vejcem, tvarohem a vodu se solí, přimícháme klíčky s práškem do pečiva a umícháme husté těsto, které 20 minut necháme odstát. Navlhčenýma rukama vytvarujeme 14 malých kuliček, ty shora obalíme lněnými semínky, položíme na plech vyložený pečícím papírem, lehce stlačíme a nožem lehce naříznout hvězdičku. Do trouby (na dno) vložíme nádobu s trochou vody, aby se vytvářela při pečení pára. Housky pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 – 40 minut (podle požadované barvy). Housky moc nenabudou, takže může všech 14 na jeden plech. Doporučujeme nedělat housky větší, protože se jinak nepropečou, případně budou potřebovat delší dobu. Housky chutnají podobně jako celozrnný chleba a několik dní se udrží v plastovém sáčku.
Autor
Jindřiška