Domácí vícezrnný chléb
Suroviny
350g celozrnné pšeničné mouky, 150g celozrnné žitné mouky, 300ml teplé vody, sůl, 1 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, droždí, náhradní sladidlo, 20g slunečnicových semínek, 20g ovesných vloček, 20g lněných semínek, 20g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu
Postup
Vypracujeme těsto, které necháme kynout přibližně 20 minut a vložíme je do máslem vymazané formy. Mikrotenový pytlík potřeme (vnitřní horní stranu) máslem a formu do něj vložíme a necháme dalších 60 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180°C a 7 minut před pečením vložíme dolů pod rošt kastrůlek s horkou vodou, aby byla v troubě pára. Sundáme pytlík a formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Po 12-ti minutách přikryjeme pečícím papírem, aby se upekl do zlatova a vrch se nespálil.
Autor
Jindřiška