Sekaná pečeně z hub
Suroviny
600g různých tvrdších hub, 80g slaniny, 50g cibule, 3 žemle, 4dl mléka, 2 vejce, 1 žloutek a bílek, sůl, mletý pepř, petrželka, strouhanka podle potřeby, 50g sádla a trochu vývaru
Postup
Očištěné houby nadrobno rozsekáme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, v ní zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a za občasného míchání dusíme. Po vysmahnutí šťávy, kterou houby při dušení pustily, kastrol s houbami z plotny odstavíme a po prochladnutí k nim přidáme v mléce namočené, vymačkané a na strojku umleté žemle, vejce, žloutek, sůl, mletý pepř a jemně rozsekanou petrželku. Vše dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi utvoříme šišku a na povrchu ji potřeme rozšlehaným bílkem. V pekáči rozehřejeme sádlo, do něho vložíme připravenou šišku houbové sekané a v troubě zvolna pečeme. Při pečení ji občas podle potřeby podlijeme trochou vývaru. Sekanou pečeni z hub můžeme podávat teplou i studenou.
Autor
Jindřiška