Zelené fazolky s houbami
Suroviny
40g slaniny, 20g másla, 20g cibule, 400g očištěných čerstvých bedel, 150g lančmítu, sůl, mletý pepř
na jíšku: 40g másla, 40g hladké mouky, 3dl světlého vývaru z hovězího masa, 300g sterilovaných zelených fazolek a citrónová šťáva
Postup
V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, zpěníme v něm nadrobno nakrájenou cibuli, k tomu vložíme na větší kusy pokrájené bedly, na nudličky nakrájený lančmít, osolíme, slabé opepříme a dusíme tak dlouho, až houby změknou a šťáva se vydusí. Nyní si z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem a za stálého míchání do husta svaříme. Do husté omáčky pak přidáme scezené a dobře okapané zelené fazolky, podušené houby s lančmítem, podle chuti přisolíme a přikořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a krátce povaříme.
Autor
Jindřiška