Kachna po šumavsku
Suroviny
1 větší kachna, 200g šunky, 500g žampiónů, 800g nakládaných cibulek, 2dl bílého vína, 30g soli, 2g mletého pepře, 20g hladké mouky, 1/2l vývaru, kmín, zelená pertželka
Postup
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáč a podlijeme vodou a necháme v troubě upéci. Po upečení kachnu vyjmeme. Sebereme trochu tuku, dáme na něj cibulku, nakrájené žampióny, podusíme, osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a podusíme. Nakonec přidáme zelenou petrželku a šunku nakrájenou na nudličky a podle potřeby ještě šťávu z kachny. Výpek z kachny vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, zasmahneme do červena, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se tuk odděluje od šťávy. Podle potřeby dosolíme. Kachnu nakrájíme na porce, podáváme s opečenými brambory a poléváme šťávou.
Autor
Jindřiška