Skopová kýta s rajskými jablky
Suroviny
1 a 1/4kg skopového masa z kýty nebo plecka, 8dkg slaniny, 5dkg cibule, 4 lžíce červeného vína, 3 rajská jablíčka, cukr, krajíček strouhaného chleba, sůl, pepř, kysaná smetana
Postup
Skopové maso bez kosti naklepeme, zbavíme blan, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, zavineme a svážeme nití do pěkného tvaru. Do pekáče vložíme kousek slaniny nakrájíme na plátky, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, kousek strouhaného chleba, rozkrájená rajská jablíčka, zavinuté maso a přikryté pečeme v troubě. Podlíváme vodou nebo vývarem. Mezi pečením maso obracíme. Maso vyjmeme, do výpeku přidáme červené víno, trochu cukru a krátce povaříme. Šťávu přecedíme a nalijeme na naporcované maso. Do šťávy můžeme přidat 1/8l kysané smetany.
Autor
Jindřiška