Banány s kokosem
Suroviny
60g nesoleného másla, 60g moučkového cukru, 6 lžic pomerančového likéru, 4 lžíce šťávy z limety, 3 lžičky opražených sezamových semínek, 3 lžíce nastrouhaného čerstvého kokosu, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 6 banánů, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, plátky limety na ozdobení
Postup
Do rozpálené pánve dejte kokos a za stálého míchání ohřívejte, až lehce změní barvu. Vyjměte z pánve a nechte ochladit. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte zázvor, pomerančovou kůru, cukr a šťávu z limety. Dobře promíchejte. Banány oloupejte, nakrájejte podélně (pokud jsou banány příliš dlouhé, rozkrojte napůl) Do máslové směsi položte banány rozkrojenou stranou dolů a smažte 1-2 minuty nebo do doby, než šťáva na pánvi začne být lepkavá. Banány obraťte, aby nasákly šťávou. Vyjměte banány a dejte na ohřáté talíře. Udržujte teplé. Pánev vraťte na oheň, přidejte pomerančový likér a dobře zamíchejte. Zapalte likér, flambujte, nechte plameny v pánvi dohořet a šťávu přelijte přes banány. Posypte připraveným kokosem a sezamovými semínky, ozdobte plátky limety a okamžitě servírujte. Podávejte se zmrzlinou.
Autor
Jindřiška