Červená vepřová pečeně
Suroviny
450g libové vepřové kýty, 2,5 cm jemně nasekaného kořenu zázvoru, 2 rozetřené stroužky česneku, 1 velká červená paprika, 1 velká žlutá paprika, 1 velká oranžová paprika, 6 lžic tmavé sójové omáčky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce suchého sherry, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžička směsi čínských pěti koření, pokrájené jarní cibulky (šalotky), nasekaná čerstvá pažitka
Postup
Odstraňte z masa všechny tučné kusy a maso dejte na talíř. Smíchejte v misce sójovou omáčku, sherry, směs pěti koření, česnek a zázvor. Přelijte směsí maso, talíř zakryjte a nechte v ledničce marinovat nejméně 1 hodinu, nebo dokud nebudete maso potřebovat. Předehřejte troubu na 190 °C. Vepřové maso nechte okapat a marinádu uschovejte. Maso dejte do pekáče, pečte 1 hodinu a potírejte je marinádou. Mezitím rozpulte papriky a zbavte je semínek. Každou polovinu rozkrojte na 3 stejné díly a u masa je pečte nejméně 30 minut. Do pánve dejte moučkový cukr a vinný ocet a na mírném plameni prohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte plamen a vařte 3-4 minuty, aby se ze směsi stal sirup. Když se vepřové maso upeče, vyjměte je z trouby a potřete cukrovým sirupem. Nechte 5 minut stát a pak je pokrájejte na plátky, uspořádejte na servírovací míse s pečenou paprikou a ozdobte jarní cibulkou (šalotkou) a nasekanou petrželkou. Okamžitě podávejte.
Autor
Jindřiška