Bramborový koláč s artyčoky a vejci
Suroviny
300 g nakrájených vařených brambor, 4 artyčoky, 2 vejce, smetana, máslo, sýr Grana Padano nebo parmezán, česnek, olivový olej, sůl, pepř
Postup
Očistěte artyčoky a nakrájejte je na tenké plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, osmažte na něm najemno nasekaný stroužek česneku, přidejte artyčoky, zalijte je sběračkou horké vody, osolte, opepřete a poduste. Koláčovou formu (popřípadě 4 malé formičky) vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou brambor. Bohatě posypte strouhaným sýrem, poklaďte artyčoky a pokračujte další vrstvou brambor. Do misky rozbijte vejce a rozšlehejte je se 4 lžícemi smetany, 4 lžícemi strouhaného sýra, solí a pepřem. Povrch koláče (koláčků) polijte rozšlehanou směsí a v troubě předehřáté na 190 °C pečte přibližně 10 minut.
Autor
Jindřiška