Chlupaté knedlíky
Suroviny
350g syrových oloupaných brambor, 150g vařených oloupaných brambor, 250g hrubé mouky, 1/2 vejce, sádlo na pomaštění, sůl
Postup
Syrové oloupané brambory jemně nastrouháme do misky a nechéme stát čtvrt hodiny. Pak je necháme na cedníku okapat, přeložíme zpět do misky, přidáme rozšlehané vejce, jemně nastrouhané vařené brambory, sůl a za stálého míchání prosátou mouku. Vše dobře propracujeme v hladké těsto. Vykrajujeme z něj noky lžící, kterou namáčíme ve vařící vodě, a zavaříme je do vařící osolené vody. Vařečkou je opatrně nadzvedneme ode dna a za občasného zamíchání vaímee 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a po okapání promastíme rozehřátým sádlem. Chlupaté knedlíky můžeme připravit také jen ze syrových brambor, s přídavkem vařených brambor jsou však křehčí a bělejší.
Autor
Jindřiška