Káva s likérem a šlehanou smetanou
Suroviny
4 šálky překapávané nebo espresso kávy, 8cl pomerančového likéru, 80–100ml smetany na šlehání, 20g hořké čokolády (nejlepší je s vysokým podílem kakaa, minimálně 70%), cukr dle chuti
Postup
Nejdříve si elektrickým šlehačem ušleháme smetanu. Můžeme ji podle chuti trochu dosladit. V časové nouzi lze použít již koupenou šlehačku ve spreji. Také si dopředu nastrouháme čokoládu na efektní hoblinky (viz. tip). Do šálků s čerstvě připravenou kávou rozdělíme většinu pomerančového likéru a na povrchu ozdobíme šlehanou smetanou. Pro lepší efekt můžeme použít cukrářský sáček se zdobítkem. 3. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou a zakápneme zbylým likérem. Cukr podáváme zvlášť, aby si každý kávu dosladil podle své chuti.
Autor
Jindřiška