Grilované krevety s římskou omáčkou
Suroviny
24 extra velkých královských krevet, 1 stroužek česneku, čerstvě mletý pepř, hrubozrnná sůl, olivový olej
omáčka: 4 rajčata, 4 lžíce balzamikového octa, 4 lžíce sherry octa, 3 lžíce mandlí, 3 lžíce lískových ořechů, 3 oloupané stroužky česneku, 2 lžíce chilli pasty, 1 plátek bílého chleba, 1 červená paprika, 1 lžíce mleté papriky, listy z jednoho stonku petržele, olivový olej na smažení chleba, olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl
Postup
V míse smícháme olej s nadrobno posekaným česnekem. Krevetám odstraníme hlavy a krunýře, ale ponecháme ocasní ploutve. Vyjmeme vnitřnosti a takto připravené krevety potřeme olejem s česnekem a osmažíme dorůžova (cca 2 minuty po každé straně). omáčka: Na malém množství oleje osmažíme chléb dozlatova. Poté ho odstavíme a necháme vychladnout. Mezi tím v horké troubě opražíme mandle a lískové ořechy, které rovněž necháme vychladnout a pak je oloupeme, nejlépe pomocí papírového ubrousku. Dále v troubě nasucho opečeme papriku ze všech stran, až ztmavnou a slupka se začne uvolňovat. Pak jí dáme do hrnce, přiklopíme a necháme 10 minut zchladnout, potom oloupeme, nařízneme a odstraníme semeníky. Nasekáme petrželku. Nasekáme plátky chleba, ořechy a česnek. Poté k této směsi přidáme ostatní suroviny kromě octa a oleje a sekáme dohladka. Nakonec přidáme ocet a olej, okořeníme podle chuti a servírujeme jako omáčku, do které budeme krevety namáčet.
Autor
Jindřiška