Humr po normandsku
Suroviny
1300g humra, 30g másla, 5cl calvadosu, 4 lžíce oleje, 3 rajčata, 2dl cidru, 1 žloutek, 1/2 stroužku česneku, 1/2 lžičky šafránu, šalotka, pepř, sůl
Postup
Uvařeného humra rozdělíme, otevřeme, vyjmeme maso a nakrájíme je na kousky, které osolíme a opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej a kousky humra prudce opečeme. Pak přidáme oloupaná, jader zbavená a rozmačkaná rajčata. Necháme přejít varem, polijeme calvadosem, oflambujeme, zalijeme cidrem, přidáme šafrán a pod pokličkou dusíme 25 minut. V jiném kastrolu na másle zpěníme nasekanou šalotku, přidáme vnitřnosti humra, nasekaný česnek a pod pokličkou necháme pustit šťávu asi 5 minut. Pak omáčku prolisujeme, zahustíme rozkvedlaným žloutkem, přidáme šťávu z dušení humra. Podáváme velmi horké.
Autor
Jindřiška