Plívovy žampiony- houby bez tuku
Suroviny
houby, voda, sůl
Postup
Plívovy žampiony – recept 5.9.2007 To je radosti, když najednou vyroste někde na poli obrovské množství žampionů. Ale stává se to skoro každý rok. Jenomže někteří lidé si umí žampiony představit jen jako obalované smažené kuličky, což je jistě dobré, ale poměrně složité na přípravu a poměrně nezdravé jako vše smažené. A kdo se pokoušel dávat žampiony do houbových „smažáků“, ví že dovedou pokazit lahodnou chuť jiných hub – no, dá se to sníst, ale není to ono. Přitom na žampiony existuje geniálně jednoduchý a výborný recept – Plívovy žampiony. Zde je: Houby nakrájejte na větší kousky – asi 1,5 cm, v kastrólu zalejte vodou a asi 5 minut udržujte mírný var. Do vody nic nedávejte ani sůl. Přeceďte a osolte a jezte. Ano – to je vše. Nevěříte? Vyzkoušejte! Je to pochoutka a zároveň skýtá desítky možností dalšího dochucování. Například Plívovy žampiony můžete podávat s různou zeleninou jako salát. Cibule nebo rajčata, nebo papriky, okurky … Přidávat olej, ocet a různá koření. Zalévat různými omáčkami, smetanou nebo jogurtem. Kromě toho můžete horký vývar scedit na nějakou instantní polévku, třeba asijskou nudlovou, což je možné proto, že vývar nebyl osolen. Není to geniální? Pan Jiří Plíva byl tímto vynálezem tak uchvácen, že se rozhodl ho pojmenovat ke své věčné slávě. P.S. Vyzkoušel jsem s babkami (babka= hřib žlutomasý), a bylo to stejně skvělé. Nejspíš to půjde s různými druhy
Autor
salute