Lyonské brambory
Suroviny
1,25kg brambor, 25g másla, 2 na plátky nakrájené cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, nasekaná petrželka na ozdobení
Postup
Nakrájejte brambory na 0,5cm silné plátky. Dejte je do lehce osolené vody v hrnci a přiveďte k varu. Přikryjte a nechte vařit na mírném ohni 10-12 minut, dokud nezměknou. Nevařte brambory příliš prudce, jinak se rozpadnou a ztratí tvar. Nechte okapat. Během vaření ohřejte ve velké pánvi máslo a olej, přidejte cibule a česnek, pokud ho chcete použít, a smažte za občasného míchání na středně velkém plameni. Přidejte do pánve uvařené brambory a smažte je za občasného míchání s cibulí zhruba 5-8 minut, dokud nezhnědnou. Podle chuti osolte a opepřete. Navrch rozdrobte nasekanou petrželku.
Autor
Jindřiška