Salámové bochánky
Suroviny
120g salámu, 4 jarní cibulky, 1 vejce, mléko, máslo, salát polníček, olivový olej, sůl
Těsto: 500g hladké mouky, 50g sádla, 25g droždí, 1 vejce, sůl
Postup
Mouku propracujte se sádlem, vejcem, solí, kvasnicemi (které jste rozdrobili do malého množství vlažné vody) a takovým množstvím vody, abyste získali hladké a pružné těsto. Rozdělte ho na 12 dílů, vytvořte z nich kuličky, přendejte je na plech a cca 90 minut nechte kynout v teple. Cibulky očistěte, nakrájejte na kroužky a zpěňte na malém množství oleje. Salám nakrájejte na malé kostičky a přidejte ho k orestované cibulce. Z vykynulých bochníčků oddělte 1/4 těsta a dejte stranou. Větší díl těsta pak vytáhněte do šířky, doprostřed vložte malou porci salámu a cibulky, přitiskněte okraje a vytvarujte malý bochánek. Z menšího kousku vytvarujte kuličku a tu položte na bochánek. Stejným způsobem připravte zbývající bochánky. Vložte je do formiček, které jste předem vymazali rozpuštěným máslem a nechte je znovu kynout cca 1 hodinu, poté je potřete vejcem rozšlehaným s kapkou mléka. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 minut. Jakmile zezlátnou, vyjměte je z trouby a podávejte vlažné, ozdobené lístky polníčku.
Autor
Jindřiška