Kapr na česneku se slaninou
Suroviny
1-1,5kg stáhnutého kapra, 1-1,5 lžičky soli, 1 střední cibule, 3-4 stroužky česneku, 150g anglické slaniny, 1-1,5 lžičky nějakého pikantnějšího koření, 1 lžička mletého pepře, máslo, strouhanka
Postup
Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pokryjeme plátky anglické slaniny. Na to položíme půlku kapra vcelku, nebo již jednotlivé porce, které jsme potřeli po obou stranách rozetřeným česnekem. Posypeme kořením (grilovacím, orientálním), přikryjeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka. Podlijeme 0,5dl oleje, na povrch kapra přidáme 3-4 tenoučké plátky másla a necháme péct ve vyhřáté troubě 35 minut. Během pečení alespoň jednou podlijeme vřelou vodou. Kapra či porce při této příležitosti vždy trochu nadzdvihneme, aby se nepřipékaly.
Autor
Jindřiška