Kapr na modro
Suroviny
2 a 1/2l vody, 2 cibule, 2 mrkve, 1 malý celer, 1 malý pórek, kousek celerové natě, 5 stonků zelené petrželky, 100ml bílého kyselejšího vína nebo octa zředěného vodou, 1 bobkový list, sůl, 10 zrnek pepře, 1 očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg), sůl, citrónová šťáva
Postup
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou, opranou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek, spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme. Mezitím kapra opereme, a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně do modra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15-20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Pro větší vydatnost můžeme ke kapru podat majonézu ochucenou křenem.
Autor
Jindřiška