Kapr nadívaný houbami
Suroviny
1 kapr, 160g čerstvých hub, 300g žampionů, 30g másla, 2 rohlíky, 4 lžíce mléka, 3 vejce, pepř, sůl, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 10 koktejlových rajčat, 2 lžíce sekané petrželky, čerstvě nahrubo mletý červený pepř
Postup
Očištěné houby a polovinu žampionů nakrájíme na menší kousky a krátce osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Rohlíky pokrájíme na plátky, navlhčíme mlékem, rozmělníme vidličkou a přidáme žloutky. Směs osolíme, opepříme a vmícháme zchladlé houby. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do nádivky. Očištěného vykuchaného kapra naplníme houbovou směsí a zašijeme kuchyňskou nití. V pekáči rozehřejeme máslo a kapra ze všech stran krátce opečeme. Rybu polijeme olejem, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Rybu během pečení přeléváme výpekem. Poté odstraníme alobal, dopečeme dozlatova a udržujeme v teple. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přidáme zbylou druhou polovinu nakrájených žampionů, koktejlová rajčata a krátce podusíme. Hotovou rybu posypeme nasekanou petrželkou a červeným, nahrubo umletým pepřem. Podáváme s žampionovou směsí, případně servírujeme s vařenými bramborami.
Autor
Jindřiška