Ztracená vejce servírovaná na zeleninových hnízdečkách
Suroviny
4 vejce, 2 cukety, 1 brambor, 1/2 pórku, ocet z bílého vína, ocet balsamico, olej na smažení, olivový olej, sůl
Postup
Zeleninu očistěte a omyjte. Jednu cuketu nakrájejte na silnější kousky a rychle je povařte ve vařící osolené vodě, sceďte je a rozmixujte na jemnou zálivku s 3 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi octa balsamico a špetkou soli. Bílou část pórku, brambor a zbylou cuketu nakrájejte pomocí V–kráječe na zeleninu (tzv. mandolina) nebo škrabky na velmi jemné proužky. Každý druh nakrájené zeleniny zvlášť osmažte na dostatečném množství rozehřátého oleje (ideální na smažení je arašídový), sceďte a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce. Zeleninu potom promíchejte, přendejte na 4 malé talíře a naaranžujte z ní „hnízdečka“. V malém kastrůlku ohřejte vodu a přidejte do ní lžíci octa. Na talířek rozbijte vždy jedno vejce, spusťte je do okyselené vody a uvařte. Opatrně je slijte, naaranžujte na zeleninová hnízdečka, přelijte je cuketovou zálivkou a ihned podávejte, dokud jsou teplá.
Autor
Jindřiška