Saké
Suroviny
0,5kg rýže, citron, 5 kuliček nového koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, tymián, mletá skořice, 50g droždí nalámeného na kousky
Postup
Na dno nádoby vložíme půl kila dobře proprané rýže, na kolečka nakrájený citron, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, tymián, mletou skořici a droždí. Svaříme 3,5l vody s 1,5kg cukru a necháme vychladnout. Vodu pak nalejeme do nádoby a zakryjete propíchaným igelitem a 6 týdnů necháme kvasit. Až bude vykvašeno, nelekněte se zápachu. Pokud kvas smrdí, neznamená to, že bude smrdět i po přelití do jiné nádoby. Naopak, bude skvěle chutnat a sushi se jím bude výborně zapíjet.
Autor
Jindřiška