Salát s chřestem
Suroviny
500g zeleného a bílého chřestu nakrájeného na kousky, 1 lžíci másla, 1 lžíci moučkového cukru, 1 šalotku nasekanou najemno, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce najemno nasekané petrželky, 1 hlávkový salát, snítky bylinek na ozdobu, sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup
Chřest, máslo, sůl a cukr dáme do většího hrnce a přelijeme vařící vodou. Přiklopíme poklicí, uvedeme do varu a necháme cca 15 minut mírně vařit. Pak vodu slijeme. Šalotku, olej, ocet, citrónovou šťávu, sůl a pepř dáme do misky a rozšleháme. Vejce rozkrájíme na tenké plátky a opatrně je promícháme s chřestem a petrželkou. Touto smění na závěr poklademe natrhané listy salátu a pokapeme připravenou zálivkou. Ozdobíme snítkami petrželky nebo bylinek a ihned podáváme.
Autor
Jindřiška