Vepřové na česneku s citrónem
Suroviny
450g vepřové kýty, 100g jemně nasekané syrové parmské šunky, 50g nasekaných mandlí, 2dl šunkového nebo kuřecího vývaru, 4 jemně nasekané šalotky, 2 rozetřené stroužky česneku, jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana, 1 lžička cukru
Postup
Ostrým nožem rozkrojte kýtu na 4 stejné kusy. Každý kus naklepejte a nařízněte kapsu. Mandle dejte do pekáčku nebo na plech a 2-3 minuty pražte, aby byly do zlatova. Smíchejte mandle s 1 lžičkou oleje, šunkou, česnekem, oreganem a jemně pokrájenou kůrou z 1 citronu. Lžící vsuňte směs do kapsy každého řízku. Ve velké pánvi na smažení rozehřejte zbývající olej a smažte na něm 2 minuty šalotky. Přidejte do pánve řízky a smažte je 2 minuty po každé straně do hněda. Přidejte do pánve šunkový nebo kuřecí vývar, přiveďte k varu, zakryjte pánev pokličkou a nechte na mírném plameni vařit 45 minut, nebo dokud maso nezměkne. Vyjměte je z pánve, a dejte stranou, tak aby zůstalo teplé. Oloupejte zbývající citron. Přidejte do pánve kůru a cukr a vařte další 3-4 minuty. Citronovou omáčku přelijte na talířích jednotlivé porce masa a okamžitě podávejte.
Autor
Jindřiška