Zázvorová zmrzlina s rumovým sirupem
Suroviny
Zmrzlina: 300ml mléka, 200ml čerstvé smetany, 150g cukru, 30g čerstvého nastrouhaného zázvoru, 8 žloutků, rum
Sirup: máslo, rum, hrozinky, cukr
Postup
Zmrzlina: Žloutky ušlehejte s cukrem, potom k nim přilijte horké mléko a smetanu a promíchejte. Směs přendejte na oheň a za stálého míchání metlou zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne na sametově jemný krém. Dávejte pozor, aby se nezačal vařit (teplota nesmí přesáhnout 75–78°C, jinak by se krém mohl srazit). Zhoustlý krém odstavte z ohně, vmíchejte do něj strouhaný zázvor a lžíci rumu, nechte vychladnout, potom krém nalijte do zmrzlinového strojku a podle návodu vyrobte zmrzlinu. Mezitím připravte sirup: na pánvičce rozehřejte lžíci másla s 2 lžícemi cukru a zahřívejte tak dlouho, až směs získá oříškovou barvu. Potom přidejte 2 hrsti hrozinek namočených do vlažné vody, přilijte 2–3 lžíce rumu, ten zapalte, po dohoření plamene sirup zřeďte trochou vody a nechte vychladnout. Zmrzlinu rozdělte do misek, polijte vlažným sirupem a libovolně ozdobte jemnými sušenkami či trubičkami.
Autor
Jindřiška