Křehký koláč s kokosovým krémem
Suroviny
Křehké těsto: 250g hladké mouky, 150g másla, 80g cukru, 20g mletých mandlí, 15g kakaa, 3 žloutky, 1 vanilinový cukr Kokosový krém: 400ml kokosového mléka, 250ml mléka, 80g cukru, 50g rýžové mouky, 50g jemně mletých mandlí
Postup
Křehké těsto: Rukama promněte mouku s máslem na drobenku. Tu potom nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte žloutky, přidejte cukr, mleté mandle, proseté kakao a vanilinový cukr. Těsto velmi rychle propracujte špičkami prstů, aby zůstalo co nejchladnější. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout na cca 45 minut do chladničky. Mezitím připravte kokosový krém: mléko nalijte do hrnce, přilijte kokosové mléko a pečlivě rozmíchejte. Přidejte další ingredience a za stálého míchání směs 3–4 minuty povařte na hustý krém. Nechte vychladnout a často promíchávejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Na pomoučeném válu rozválejte těsto na tloušťku cca 3–4 mm. Rozválené těsto přeneste do dortové rozevírací formy (Ø 25 cm), po okrajích seřízněte a na povrch nalijte vychladlý kokosový krém. Povrch koláče poklaďte mřížkou z odřezků těsta. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 1 hodinu. Jakmile povrch koláče zezlátne, přikryjte ho alobalem. Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Autor
Jindřiška