Srnčí kýta na víně
Suroviny
srnčí kýta, 100g slaniny, 50g másla, 100g šunky, 2 cibule, kořenová zelenina, pepř, jalovec, máslová jíška, 1/2dl vývaru, 2dl červeného vína, pomeranč, sůl
Postup
Kýtu zbavíme žilek a kostí, nasolíme a protáhneme slaninou. Na másle a slanině osmažíme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, šunku a přidáme pepř a několik zrnek jalovce. Smažíme s kořením, pak vložíme připravenou kýtu, rychle opečeme, podlijeme vývarem a dusíme asi hodinu pod pokličkou. Pak kýtu obrátíme, podlijeme a dusíme bez pokličky doměkka. Pečenou kýtu vyjmeme a připravíme omáčku - zahustíme výpek opatrně tmavší máslovou zásmažkou, přisolíme, dolijeme ještě vínem a procedíme na úhledně nakrájenou kýtu, kterou jsme narovnali na teplou mísu. Ostatní omáčku podáváme v omáčníku. Kýtu ozdobíme pomerančem a podáváme s knedlíkem.
Autor
Jindřiška