Goudská bramborová polévka
Suroviny
1kg brambor, 50g másla, 1 velká na jemno nasekaná cibule, 2 stroužky česneku, špetka drceného kmínu, 2 pórky bez natě, olej na fritování, 300g střídky tvrdšího bílého pečiva, špetka kari, 3 kostky bujónu, špetka muškátového oříšku, 1 vejce, 1dl mléka, 300g strouhaného sýra Gouda,
Postup
Oloupané brambory nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. Plátky pokrájejte na drobné kostičky a uvařte v osolené vodě. Na pánvičce rozehřejte máslo, přidejte cibuli a česnek a míchejte dokud nezesklovatí. Dobře očištěný pórek nakrájejte na asi centimetrové kousky a spolu s kostkami bujónu a drceným kmínem přidejte k uvařeným bramborám. Dolijte vroucí vodou do požadovaného množství. Dochuťte petrželkou, pepřem a muškátovým oříškem. Střídky bílého pečiva lehce obalte v kari a zprudka opečte ve fritovacím hrnci na 180st.C. Po vyjmutí nechejte dobře okapat, doporučuje se zabalit do bílého ubrousku, aby opečené střídky nebyly příliš mastné. Rozšlehané vejce smíchejte v polévkové míse s polovinou mléka, přidejte 100g sýra a zbytek mléka a dvě polévkové lžíce z hrnce s polévkou. Dobře promíchejte a potom dolijte zbytek polévky. Osmažené střídky a zbylý sýr servírujte zvlášť.
Autor
Jindřiška