Holandská hrachová polévka
Suroviny
500g vepřových žebírek, 100g čerstvého špeku, 1 velká cibule, 1 menší pórek, 1 hrubší plátek celeru, 1 větší mrkev, 500g loupaného hrášku, 1 bobkový list, pepř, sůl, muškátový oříšek, hřebíček, 2l vody, uzenina
Postup
Pečlivě omyjte a na kostičky nakrájejte všechnu zeleninu. Všechny ingredience vložte do hlubokého hrnce (kromě špeku), zalijte vodou a přiveďte do varu. Nechejte povařit cca 1,5 hod. a poté z hrnce vyndejte žebírka i bobkový list. Oberte maso, rozkrájejte ho na malé kousky a vhoďte zpět do hrnce. Podle chuti přidejte pepř a sůl, trochu muškátového oříšku a špetku hřebíčku. Špek pokrájejte na drobné kostičky a nechejte v hrnci povařit cca 15 minut. Na závěr přidejte na kousky nakrájenou uzeninu.
Autor
Jindřiška