Bramborová musaka se sýrem
Suroviny
600g brambor, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 400g mletého hovězího, 400g krájených sterilovaných rajčat, 100ml bílého vína, 1 lžička oregana, 3 lžíce sekané petrželky, trochu tuku, 50g másla, 3 lžíce mouky, 500ml mléka, 100g strouhaného sýra, muškátový oříšek
Postup
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Opékáme je na 2 lžících oleje 6-8 minut. Osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupáme, nakrájíme a spolu s masem opečeme na zbytku oleje. Přidáme rajčata, přilijeme víno. Okořeníme oreganem, petrželkou, solí a pepřem. Povaříme 8-10 minut. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brambory a masovou směs plníme po vrstvách do vymazané nákypové formy. Máslo rozpustíme. Přidáme mouku a lehce osmažíme. Zalijeme mlékem a za stálého míchání necháme vzkypět. Přidáme strouhaný sýr. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Omáčkou polijeme brambory a asi 40 minut pečeme.
Autor
Jindřiška