Bulharská surma
Suroviny
120g rýže, sůl, 2 vejce, 800g libovolného mletého masa, 2 menší cibule, pepř, sladká paprika, 4 velké listy hlávkového bílého zelí, tuk na vymazání pekáče, malá sklenice bílého sterilovaného zelí, 2 lžíce oleje, 1 lžička kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 500ml mléka
Postup
Rýži dusíme doměkka v osolené vodě. Mleté maso vložíme do mísy, přidáme 2 vejce, zchladlou rýži, polovinu nadrobno nakrájené cibulky, sůl, pepř, sladkou papriku a vymícháme masovou hmotu. Velké listy hlávkového zelí spaříme v horké vodě, naplníme hmotou z mletého masa a vytvoříme zelné závitky. Do vymazaného pekáčku na dno poklademe propláchnuté sterilované zelí a na to upravíme zelné závitky. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme. Potom lehce podlijeme vodou. V hrnci rozpustíme tuk, přidáme zbylou část nadrobno nakrájené cibulky, opečeme dozlatova, přidáme kečup, zaprášíme moukou, opečeme a zalijeme rozehřátým mlékem. Prošleháme a uvedeme do varu. Dosolíme. Takto připravenou omáčkou zalijeme závitky a dodusíme.
Autor
Jindřiška