Italský chléb
Suroviny
1/4kg polohrubé mouky, 1.5dkg kvasnic, půl polévkové lžíce oleje, trochu soli a asi 1/8 vlažné vody (vody dáme tolik, aby vzniklo těsto střední hustoty).
Postup
Z vody, kvasnic a trochy mouky uděláme kvásek. Ke zkynutému kvásku přidáme ostatní přísady, dobře propracujeme v těsto a necháme kynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou (tj. srazíme je, aby kleslo) a necháme opět kynout. Sražení opakujeme dvakrát. Potom uděláme z těsta šišku, položíme ji do podlouhlého plechového tvořítka, vymazaného tukem a vysypaného moukou a necháme těsto dokynout. Zkynuté pečeme nejdříve v horké troubě, dopékáme v mírnější něco přes půl hodiny. Upečený a vychladlý chléb má větší póry. Užívá se ho hlavně jako přílohy k pokrmům.
Autor
Radim