Zelené noky z bramborového těsta s cuketovou omáčkou
Suroviny
Noky: 1kg brambor na vaření, 350g hladké mouky, 360g směsi mladých jarních listů salátu a listové zeleniny (např. špenát, roketa), 250g cukety, máslo, petrželka, česnek, parmezán, 1 vejce, olivový olej, sůl, pepř
Omáčka: 2 cukety, 1 žlutá paprika, 1 jarní cibulka, máslo, šalvěj, parmezán, sůl, pepř
Postup
Noky: Cukety nakrájejte na tenké kroužky a orestujte je na oříšku másla, soli a pepři. Potom je nasekejte nadrobno se svazkem petrželky. Omyté salátové listy krátce povařte ve vodě z posledního proplachování, do níž přidáte trochu oleje, česnek a sůl. Po 3 minutách je sceďte, vymačkejte a nasekejte. Na vál nasypte mouku a přisypte do ní horké vařené propasírované brambory. Přidejte nakrájenou cuketu a salátové listy a těsto propracujte s 1 vejcem, solí a 2 lžícemi strouhaného sýra. Z těsta vytvarujte válečky o tloušťce prstu a nakrájejte je na kousky (noky). Uvařte je v dostatečném množství osolené vroucí vody, a jakmile vyplavou na povrch, sceďte je.
Omáčka: Na velké pánvi rozehřejte 100 g másla, zpěňte na něm na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev, papriku, cibulku a několik lístků šalvěje, osolte, opepřete a smíchejte s uvařenými noky. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.
Autor
Jindřiška